Som un celler jove, però amb molta història familiar!

Abans que res són una família de pagesos

Les fites més importants

1895

Neix Joan Pons Casas

La 1a generació de Joan Grill.

1927

Neix Joan Pons Vinyals

La 2a generació de Joan Grill

1931

Cal Joan Grill

Es construeix la masia al barri de Can Cendra

1932

Primeres vinificacions

S'elaborava vi per vendre a doll

1954

Neix Joan Pons Sendra

La 3a generació de Joan Grill

1979

La Dolors s'incorpora a l'explotació familiar

Casament Joan i Dolors

1980

Principalment Viticultors

Es deixa de fer vi per proveir els grans cellers del Penedès

1981

Neix Xavier Pons Luis

La 4a generació de Joan Grill i actual enòleg de la bodega

1984

Neix Sergi Pons Luis

La 4a generació de Joan Grill i actual responsable del celler

2006

Xavier Pons enòleg

Es fan les primeres proves elaborant vi negre, rosat i blanc per consum propi

2023

Viver de cellers

Elaborem vi al nou viver de cellers de Vilafranca del Penedès
La nostra història al detall

Cal Joan Grill es va fundar el 1931 amb Joan Pons Casas, el primer Joan Grill, conegut per nosaltres com el “padrí vellet” al capdavant. Comptava amb el suport incondicional del seu fill Joan Pons Vinyals, conegut “Joan Grill”.

Eren els masovers de la finca de Cal Cendra, a les afores del Pla de Manlleu on, a part de conrear les vinyes com la majoria de cases de pagès de la zona, feien vi a doll per vendre.

El celler que hi havia permetia una producció d’unes 200 càrregues (cada càrrega eren uns 120 litres),  repartits amb 1 cup de 80 càrregues i 2 de 60 càrregues.

Principalment s’elaborava vi negre, que es conservava en els cups i es venia a doll. 

Aviat es va començar a combinar l’elaboració del propi vi amb el proveïment de raïm als diferents cellers que anaven aflorant a tot el Penedès.

L’any 1979 ser un any de mala collita i els cellers del Penedès van decidir pagar el raïm a un preu molt baix, tant que ni tan sols cobria el cost de producció.

Joan Grill i el seu fill, Joan Pons Sendra, actual viticultor de la família, que estaven a càrrec de l’explotació, van decidir que no vendien el raïm a aquest preu i s’arriscaven a vinificar-lo ells mateixos.

Els resultats no van ser els desitjats perquè a partir d’aquell any ja no es va elaborar més vi a casa i es va passar a proveir tot el raïm als grans cellers del Penedès, que cada vegada augmentaven les seves produccions i necessitaven comprar-ne.

Des d’aleshores a Cal Joan Grill s’han conreat unes 30 hectàrees de vinya, principalment de la varietat Montònega (parellada d’alçada) com a masovers de la finca de Cal Cendra.

Tot i que en algunes ocasions es va elaborar vi amb alguns veïns de Cal Cendra, com a hobbie, no va ser fins el 2006 que es va tornar a fer vi a casa, fruit de les inquietuds despertades pel Xavier Pons en els seus estudis d’enologia a la Universitat Rovira i Virgili (URV).

Durant els estudis del Xavier a la URV, es van conèixer amb la seva dona, la Francesca Permanyer, farmacèutica i enòloga, que també va ajudar a fer proves amb els diferents vins elaborats amb els raïms de casa.

Fruit d’aquetes inquietuds dels enòlegs de la família, es van plantar ceps d’altres varietats que podien ser interessants a l’hora de vinificar nous vins.

El volum de feina durant la verema era molt important ja una part de la família estava pendent de collir i el Xavier enfeinat vinificant per la bodega que treballa. Aquesta situació va portar a produir només 2 vins blancs monovairetals, un de chardonnay i un de parellada montònega, que hem anat repetint i perfeccionant al llarg dels últims 15 anys.

Cada any es repetia la mateixa història, just abans de la verema, el Sergi ho enredava tot per elaborar vi de nou. A casa, tothom es queixava perquè era època de molta feina, però al final es cedia i s’acabava anant a collir tota la família un diumenge, fent de la verema una festa en la que participàvem grans i petits. Junts derrapàvem, premsàvem, i començàvem el procés de vinificació, que posteriorment uns quants anàvem controlant per, al final, embotellar una nova anyada del nostre vi. D’any en any hem gaudit dels nostres vins. 

Com que el nostre vi només era per consum propi, sempre l’havíem compartit amb familiars i amics, i en moltes ocasions se’ns preguntava si el teníem a la venda o on es podia comprar, però la resposta sempre era que de moment només era per consum propi, i que algun dia, esperàvem poder comercialitzar-lo.

Després de gairebé 20 anys fent proves i elaborant el nostre vi a casa, el 2023 es va presentar l’oportunitat que ens permetria portar a terme aquella idea que sempre havíem tingut al cap, que era la de poder elaborar els nostres vins i poder-los comercialitzar. 

A Vilafranca del Penedès es va obrir el Viver de Cellers, un espai impulsat per l’Ajuntament, el Consell Comarcal i la Denominació d’Orígen Penedès, amb tota la infraestructura necessària on poder elaborar els nostres vins durant 4 anys. La nostra candidatura va ser una de les 7 escollides, i el mateix 2023 hem començat a elaborar-hi els nostres vins, amb l’objectiu d’acabar muntant un celler propi a Cal Joan Grill, on poder seguir elaborant els nostres vins després de l’experiència del Viver de Cellers.

 

anys fent vi per consum propi
família
vins blancs
ampolles de producció